Qui som 

 HISTÒRIA i RECORREGUT

L’any 2002 diversos personatges amb interessos especulatius van aconseguir desqualificar una peça de 14 ha de terra agrícola de gran qualitat, a l’entrada de la vall de Solius, i qualificar-la com a sòl industrial.  

L’any 2003, habitants de la vall, membres dels Amics de Solius, amb l’empenta del Dr. Pros, actual president de la nostra associació, varen crear la Plataforma Ciutadana Salvem Solius, amb la finalitat específica de preservar aquest paratge natural de l’amenaça de la  construcció de 72 naus industrials en aquesta parcel·la de terra agrícola paral·lela al riu Ridaura.  

Eren temps en què es defensava aferrissadament que cada poble, encara que fos petit, havia de tenir el seu propi polígon industrial, una política especulativa en grau màxim, que ha deixat el territori del país sembrat de polígons industrials a mig fer, amb ocupacions mitjanes reals, encara avui, que amb prou feines sobrepassen el 50 %. 

Va ser una lluita de sis anys, que va culminar amb una carambola urbanística: el trasllat de l’aprofitament industrial projectat a Solius cap a la zona industrialitzada del molí d’en Reixac-Bernades, a la sortida de Santa Cristina.  

En aquells anys, la Plataforma va lluitar per tots els mitjans (reunions amb l’Administració, recollida de firmes, actuacions judicials de la mà de l’advocat mediambientalista Eduard de Ribot, difusió als mitjans de comunicació, etc. Vàrem organitzar diverses manifestacions, inclòs un tall de la variant a l’altura de Solius i vàrem guanyar: es va aturar el projecte i les zones afectades es van convertir en la  reserva verda més gran del municipi, on pretenen ubicar gran part de l’anella verda del Ridaura per millorar la malmesa connectivitat biològica Gavarres-Ardenya i un possible centre d’interpretació del riu.   

Aquesta solució urbanística, però, és molt imperfecta perquè, en realitat, el polígon de Solius no ha perdut la qualificació urbanística de “zona industrial”, i encara penja com una espasa de Dàmocles sobre la zona la possibilitat que un dia es reactivi l’antic projecte industrialitzador.

La Plataforma es va transformar en Associació Salvem Solius l’any 2017, i seguim en la lluita per salvar la petita i bonica vall de Solius de les amenaces urbanístiques que l’assetgen.

Estem en una fase inicial, de creixement, per aconseguir adhesions, donar-nos a conèixer amb l’objectiu d’acotar el creixement urbanístic de Solius i preservar els seus valors paisatgístics i mediambientals, per establir un ampli i veritable connector biològic Gavarres-Ardenya, que inclogui tota aquesta zona, amb el seu paisatge en mosaic, que facilita enormement el trànsit d’espècies vegetals i animals.

– ELS NOSTRES OBJECTIUS

 1. Desqualificar la granja de Can Cateura, que estava abandonada o amb molt poca activitat, actualment projectada per l’engreix de 83.500 pollastres, 3 vegades l’any. Pel seu tamany i embargadura, es tracta en realitat d’una activitat industrial, no agrícola, de règim intensiu. Malgrat totes les insistències en contra, s’ha construït la primera nau, de les 3 que hi ha projectades de 5.000 m2 cadascuna. A continuació el nostra amic i advocat Eduard de Ribot, us ampliarà aquesta informació. Amb el seu ajut, hem presentat un contenciós administratiu i volem evitar de totes totes la construcció de les altres dues naus.
 2. Reduir dràsticament el nombre de vivendes projectades que ha presentat la Promotora La Llave de Oro. Ja fa 3 o 4 anys aquesta promotora va presentar un projecte per construir més de 211 cases i 2 hotels de 5000m2 i 2000m2 al costat de l’actual golf de Santa Cristina, que va culminar amb l’aprovació d’un Pla Parcial que contempla aquesta possibilitat.

Quan queda palés que la previsió d’edificabilitat a l’antic POUM del 2008 està molt per sobre de la ocupació real es va aprovar aquest projecte que atenta contra el territori i contra l’equilibri paisatgístic i natural de la Vall de Solius i també de tot el municipi de Santa Cristina.

L’Eduard de Ribot, en nom de la nostra Associació ha presentat les al·legacions oportunes a aquest projecte i tenim constància que l’equip redactor del nou POUM és sensible al territori i coincideix amb les nostres idees per la seva preservació. Però no oblidem que qui te la darrera paraula és l’Ajuntament. No és necessària aquesta promoció urbanística i especuladora i hi lluitarem en contra.

 1. Clausurar l’abocador de Solius que fa més de 40 anys que contamina les aigües del Ridaura. L’Eduard de Ribot també us explicarà com està aquest procés.

En definitiva defensem que cal atorgar a la Vall de Solius un estatus urbanístic (Pla Especial) que la preservi íntegrament i definitiva tal com és ara, un paisatge agrícola humanitzat d’una harmonia i bellesa incomparables, format per una vintena de masies esparses, un Monestir, una casa d’Espiritualitat i algunes activitats de lleure (senderisme, BTT, escalada, hípica, activitats de salut,…).

Amb aquesta intenció aquest estiu ens hem adherit a SOS Costa Brava i ens fem solidaris, solidàries de totes les accions que puguin emprendre per protegir i conservar la nostra amenaçada Costa.

Els hi agraïm el seu suport i ajut amb els nostres objectius. Junts serem més i més forts.

Esperem que arribi un dia que no tinguem que defensar el nostre territori, que els nostres polítics tinguin per objectiu essencial i prioritari, preservar-lo, conservar-lo i mantenir-lo i que, especuladors, constructors, promotors, en definitiva destructors del territori no aconsegueixin posar ni un totxo més. Prou de totxos a la Costa Brava.  

 

Protegim el nostre entorn

Debes ser el cambio que deseas ver en el mundo.

- -Mahatma Gandhi.

Som de SOS Costa Brava

 • Lorem ipsum 
 • Consectetuer.
 • Aliquam tincidunt
 • Mauris eu risus
 • Vestibulum
 • Auctor dapibus
 • Neque
 • Nunc dignissim
 • Risus id metus
 • Cras ornare
 • Tristique elit
 • Vivamus vestibulum
 • Ntulla nec ante
 • Praesent placerat
 • Risus quis eros
 • Fusce pellentesque
 • Suscipit nibh.
 • Integer vitae
 • Vestibulum commodo
 • Felis quis
 • Ut aliquam
 • Sollicitudin leo
 • Cras iaculis
 • Ultricies nulla

Associa’t amb nosaltres

Català

español

English

Get In Touch