El dia 28 de juliol, alguns representants de Salvem Solius (Xavier Garcia, Marta Juncadella, Carina Perecaula, Miquel Pros, Natalia Tubella i Peter Waymouth) s’han reunit amb el consistori de Santa Cristina d’Aro. Per part de l’Ajuntament hi han assistit l’alcaldessa, Lourdes Fuentes; el regidor d’Urbanisme, Josep Xifra; el regidor de Medi Ambient, David Segarra, i el redactor del POUM, Xavier Canosa.

Aquesta reunió l’havia sol·licitada Salvem Solius per poder fer un seguiment dels temes que ens preocupen i s’havia preparat prèviament en una trobada de socis i simpatitzants de la nostra plataforma.

Els temes que es van decidir de tractar i que han centrat el desenvolupament de la reunió de l’Ajuntament van ser els següents:

  • POUM: quina és la situació actual? En quin tràmit ens trobem? Quins són els següents terminis?

A principi de setembre es preveu que la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat aprovi la proposta que l’Ajuntament i l’equip redactor del nou POUM han elaborat. Seguidament, hi haurà l’aprovació inicial per part de l’Ajuntament de Santa Cristina i 45 dies d’exposició pública amb possibilitat de fer al·legacions. A continuació (si tot va bé cap al desembre), s’haurà d’aprovar provisionalment, i finalment Urbanisme de la Generalitat ha d’acordar l’aprovació definitiva. Tot aquest procés pot durar fins a la primavera del 2021.

En Xavier Canosa informa que el POUM recull la requalificació de l’espai de la riera de Molinets, que passarà d’urbanitzable a no urbanitzable. Això vol dir que la promoció que estava prevista per la Llave de Oro per construir 270 cases, 2 hotels i un nou camp de golf no es farà.

Igualment, el POUM recollirà que a Solius no es podran fer indústries ramaderes o avícoles. També informa que en el POUM està dibuixat l’espai a protegir de Solius i que a continuació caldrà redactar el Pla especial de protecció, que serà participatiu (i on pensa que hauria de participar-hi Salvem Solius) i concretarà els detalls sobre la protecció del patrimoni arquitectònic, de camins, usos, etc.

Preguntem quina és la postura de l’Ajuntament de Santa Cristina davant la sentència que obliga al tancament de l’abocador. Ens comenten que s’han reunit els ajuntaments que formen part del Consorci (Calonge, Castell – Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Llagostera i Santa Cristina) i que estan d’acord que en un mes és impossible tancar i abocar els residus en un altre lloc. També comenten que ells tenen cinc vots i la Junta de Residus, que és l’organisme competent que gestiona i aprova, també té cinc vots i que cal consensuar una solució. El regidor de Medi Ambient comenta que l’abocador on caldrà anar és a Lloret, i que aquest transport tindrà un cost, perquè és més lluny i això pot acabar repercutint en la factura de les escombraries. Tenen clar que s’ha d’executar la sentència, però els municipis afectats necessiten una mica de temps per trobar les millors solucions. D’altra banda, també comenten que tant Santa Cristina com Llagostera ja havien pres l’acord de no atorgar cap més permís per ampliar l’abocador (la qual cosa significava que l’abocador s’hauria clausurat el 2027, data en què ja no hauria donat més de si). 

El regidor de Medi Ambient també ha dit que ha demanat una anàlisi de les aigües que surten de l’abocador per determinar-ne el grau de contaminació, atès que no té dades des del 2004. Ens avisarà dels resultats.

Reconeixen que la concessió de la llicència no va ser gaire encertada, però diuen que tal com estava la normativa no la podien denegar. En Pros informa que ara només funciona una nau i que fa molta pudor, que quan funcionin les tres, la cosa pot ser més greu encara. També comentem que els teulats es veuen molt, que si es podrien pintar d’un altre color i que, dels arbres que haurien de tapar les façanes, alguns estan morts. Pel que diuen, no sembla que es pugui fer res en aquest sentit. De tota manera, el contenciós administratiu presentat per Salvem Solius encara està pendent de resoldre.

  • Carretera de Tossa a Sant Feliu

SOS Costa Brava ens va demanar que preguntéssim si sabien res de la remodelació d’aquesta carretera, que és molt agressiva contra el territori. Van respondre que, com que és una carretera estatal, no han tingut cap comunicació sobre el tema, malgrat que la carretera passa pel terme municipal de Santa Cristina.

  • Arribada de laigua canalitzada a Solius

També preguntem com queda l’arribada de l’aigua a Solius després de la retirada del projecte de la Llave de Oro, ja que semblava que aquests promotors en part ho finançaven. L’Ajuntament diu que l’arribada de l’aigua està en els pressupostos del 2020, però que a causa de les despeses que hi ha hagut amb la pandèmia segurament no es podrà fer fins al 2021. L’alcaldessa comenta que en una primera fase la faran arribar fins al pont de can Cama. En una segona fase, que es farà a continuació, sí que podrà arribar fins a dalt. El sanejament, que és un tema més complicat i dificultós, sí que quedarà pendent, però l’alcaldessa explica que la intenció és que, ja que hauran d’obrir per l’aigua, també hi faran passar els tubs per al sanejament.

La reunió ha durat una hora i mitja i Salvem Solius agraïm que ens hagin respost totes les preguntes i quedem d’acord a continuar parlant per vetllar per aquest territori tan especial.