Qui som

HISTÒRIA i RECORREGUT

L’any 2002 diversos personatges amb interessos especulatius van aconseguir desqualificar una peça de 14 ha de terra agrícola de gran qualitat, a l’entrada de Solius, i qualificar-la com a sòl industrial.

L’any 2003, habitants de la vall, membres dels Amics de Solius, amb l’empenta del Dr. Pros, actual president de la nostra associació, varen crear la Plataforma Ciutadana Salvem Solius, amb la finalitat específica de preservar aquest paratge natural de l’amenaça de la  construcció de 72 naus industrials en aquesta parcel·la de terra agrícola paral·lela al riu Ridaura.

Eren temps en què es defensava aferrissadament que cada poble, encara que fos petit, havia de tenir el seu propi polígon industrial, una política especulativa en grau màxim, que ha deixat el territori del país sembrat de polígons industrials a mig fer, amb ocupacions mitjanes reals, encara avui, que amb prou feines sobrepassen el 50 %.

Va ser una lluita de sis anys, que va culminar amb una carambola urbanística: el trasllat de l’aprofitament industrial projectat a Solius cap a la zona industrialitzada del molí d’en Reixac-Bernades, a la sortida de Santa Cristina d’Aro.

En aquells anys, la Plataforma va lluitar per tots els mitjans (reunions amb l’Administració, recollida de firmes, actuacions judicials de la mà de l’advocat mediambientalista Eduard de Ribot, difusió als mitjans de comunicació, etc.). Vàrem organitzar diverses manifestacions, inclòs un tall de la variant a l’altura de Solius i vàrem guanyar: es va aturar el projecte i les zones afectades es van convertir en la  reserva verda més gran del municipi, on pretenen ubicar gran part de l’anella verda del Ridaura per millorar la malmesa connectivitat biològica Gavarres-Ardenya i un possible centre d’interpretació del riu.

Aquesta solució urbanística, però, és molt imperfecta perquè, en realitat, el polígon de Solius no ha perdut la qualificació urbanística de “zona industrial”, i encara penja com una espasa de Dàmocles sobre la zona la possibilitat que un dia es reactivi l’antic projecte industrialitzador.

La Plataforma es va transformar en Associació Salvem Solius l’any 2017, i seguim en la lluita per salvar la petita i bonica vall de Solius de les amenaces urbanístiques que l’assetgen.

Estem en una fase inicial, de creixement, per aconseguir adhesions, donar-nos a conèixer amb l’objectiu d’acotar el creixement urbanístic de Solius i preservar els seus valors paisatgístics i mediambientals, per establir un ampli i veritable connector biològic Gavarres-Ardenya, que inclogui tota aquesta zona, amb el seu paisatge en mosaic, que facilita enormement el trànsit d’espècies vegetals i animals.

ELS NOSTRES OBJECTIUS

1. En un principi, volíem desqualificar el projecte de la granja de Can Cateura per a l’engreix de 83.000 pollastres amb una rotació de tres vegades l’any. Per la seva mida i envergadura, es tracta en realitat d’una activitat industrial, no agrícola, de règim intensiu. Malgrat totes les insistències en contra, s’han construït les tres naus projectades, de 5.000 m2 cadascuna. Per això hem presentat un contenciós administratiu. El nostre objectiu és aconseguir la clausura d’aquesta granja.

2. Aconseguir que no prosperi la construcció que havia projectat la  promotora La Llave de Oro. Aquest projecte preveia construir més de 200 cases i 2 hotels de 5.000 m2 i 2.000 m2 al costat de l’actual golf de Santa Cristina, que va culminar amb l’aprovació d’un Pla parcial que contempla aquesta possibilitat. Vam presentar les al·legacions oportunes a aquest projecte i tenim constància que l’equip redactor del nou POUM és sensible al territori i coincideix amb les nostres idees per a la seva preservació. Però no oblidem que qui te la darrera paraula és l’Ajuntament. No és necessària aquesta promoció urbanística i especuladora i hi lluitarem en contra.

3. Clausurar l’abocador de Solius que fa més de 40 anys que contamina les aigües del Ridaura. El juliol de 2020, després d’un procés judicial llarg i costós, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar l’autorització ambiental que la Generalitat havia concedit el 2014 per ampliar el recinte i construir noves instal·lacions en un sòl de protecció especial on no estava permès, perquè formava part de l’espai d’interès natural del massís de Cadiretes. La sentència d’aquest Tribunal va ordenar definitivament el tancament de l’abocador en el termini d’un mes. Actualment els ajuntaments implicats estan gestionant aquest tancament. És una gran notícia pel bé de Solius.

En definitiva defensem que cal atorgar a Solius un estatus urbanístic (Pla Especial) que la preservi íntegrament i definitiva tal com és ara, un paisatge agrícola humanitzat d’una harmonia i bellesa incomparables, format per una vintena de masies esparses, un Monestir, una casa d’Espiritualitat i algunes activitats de lleure (senderisme, BTT, escalada, hípica, activitats de salut, etc.).

Amb aquesta intenció aquest estiu ens hem adherit a SOS Costa Brava i ens fem solidaris de totes les accions que puguin emprendre per protegir i conservar la nostra amenaçada costa.

Per això necessitem el vostre suport i ajut per assolir els nostres objectius. Junts serem més i més forts.

Esperem que arribi un dia que no hàgim de defensar el nostre territori, que els nostres polítics tinguin per objectiu essencial i prioritari preservar-lo, conservar-lo i mantenir-lo.

Protegim el nostre entorn

Som de SOS Costa Brava